Whey Shock

Whey Shock

Suplement diety

  • Bogaty w białko
  • Mieszanina koncentratu i hydrolizatu
  • 5 rewelacyjnych smaków
  • Wzbogacony w kompleks enzymów Aminogen®

Whey Shock to wysokobiałkowy produkt przeznaczony do przygotowania pysznego shake`a uzupełniającego codzienną dietę w wysokiej jakości białko serwatkowe. Produkt powstał na bazie mieszaniny koncentratu Carbelac® i hydrolizatu białka serwatkowego Optipep™ aby zwiększyć różnorodność dostarczanego białka.

Carbelac®

Carbelac®Koncentrat białka serwatkowego. Najbardziej uniwersalne białko w żywieniu sportowców biorąc pod uwagę czas zastosowania oraz długość wchłaniania. Podsiada nieco dłuższy niż izolat czy hydrolizat czas potrzebny do całkowitego strawienia wynoszący ok. 2-3 godz. oraz nieco dłuższy czas potrzebny na zapoczątkowanie procesu trawienia ok. 30 min po spożyciu.

Optipep™

Optipep™Koncentrat białka serwatkowego, poddany enzymatycznej a nie kwaśnej hydrolizie w wyniku której otrzymano produkt w formie dwu i tripeptydów, w którym zawartość białka sięga 83 g na 100 g produktu. Hydroliza koncentratu serwatki polega na wstępnym trawieniu białka przez enzymy z kompleksu Aminogen®, co ułatwia ich przyswajanie przez organizm, który może absorbować peptydy bezpośrednio ze światła jelita pomijając proces trawienia. Z uwagi na ten fakt, strawione białko pozostaje bardzo krótko w jelicie cienkim a to ogranicza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej po spożyciu hydrolizatu. Hydrolizat białka serwatkowego cechuje wysoka zawartość niezbędnych aminokwasów rozgałęzionych BCAA, ok. 20 g w 100 g produktu. Jak wskazują badania naukowe Optipep™ oprócz natychmiastowej wchłanialności (już w 10 min po spożyciu pojawiają się aminokwasy w krwiobiegu) wzmaga odpowiedź insulinową organizmu, co może zostać wykorzystane celem transportu innych składników aktywnych do mięśni. Wzmożona odpowiedź insulinowa po spożyciu Optipep™ wspomaga w sposób zdecydowany tempo regeneracji z uwagi na korelację wpływu insuliny na szybką odbudowę glikogenu mięśniowego przy współistniejącej odpowiedniej dawce węglowodanów. W stosunku do zwykłej serwatki, poziomy insuliny w krwiobiegu na przestrzeni 3 godzin po spożyciu Optipep™, są do 43% wyższe. Pozwala to na polepszenie wchłanialności samego hydrolizatu jak i innych składników aktywnych, jakich w tym czasie dostarczymy organizmowi. Co to oznacza? Więcej budulca oraz składników aktywnych np. takich jak kreatyna (jeśli jesteś w trakcie cyklu), węglowodany trafi do Twoich mięśni! Z uwagi na to, frakcja ta polecana jest szczególnie dla diabetyków, oczywiście po uprzednim kontakcie z lekarzem. Najistotniejszą jednak cechą hydrolizatu z koncentratu serwatki jakim jest Optipep™  jest jego najszybsza wchłanialność i najwyższa biodostępność. Frakcja ta, nadaje się najlepiej do spożycia rano na czczo oraz zaraz po treningu gdzie, szybka resynteza białka jest najistotniejsza celem natychmiastowej minimalizacji stanu katabolicznego.

Aminogen®

Aminogen®Kompleks enzymów proteolitycznych pozyskiwanych z grzybów Aspergillus niger i Aspergillus oryzae, opatentowany przez firmę Triarco Industries, Inc. Przeprowadzone badania potwierdzają, że kompozycja produktów z dużą zawartością białka z mieszanką Aminogen® zwiększa absorbcję aminokwasów do krwiobiegu do 100%*.

(*Journal of the International Society of Sports Nutrition 2008, 5:10 doi:10.1186/1550-2783-5-10 “An open label study to determine the effects of an oral proteolytic enzyme system on whey protein concentrate metabolism in healthy males”, Julius Oben, Shil C Kothari and Mark L Anderson)